Turnul Sfatulu – Interviu cu Prof. Dr. Nicolae Rusu, directorul Școlii Hygeia: Fără școlile profesionale de calitate meseriile de bază sunt cvasiinexistente

feb. 20, 2017   //   by braun sorana   //   Fără categorie, Presa  //  Comentariile sunt închise pentru Turnul Sfatulu – Interviu cu Prof. Dr. Nicolae Rusu, directorul Școlii Hygeia: Fără școlile profesionale de calitate meseriile de bază sunt cvasiinexistente

 

Deschisă în Sibiu pe strada Dealului, Școala Postliceală Sanitară Hygeia este singura școală postliceală sanitară din România care oferă din prima zi de înscrierere posibilitatea unui contract de muncă în Germania. Am stat de vorbă cu directorul școlii despre nevoia dezvoltării învățământului profesional în România, despre sibienii care pleacă să muncească în străinătate imediat după terminarea cursurilor, dar și despre calitatea învățământului românesc.

Reporter: În toată România, nu doar la Sibiu, mediul de afaceri vorbește de ani de zile de nevoia dezvoltării învățământului profesional, în special în sectorul industrial. Care este situația în do-meniul sănătății?

Prof. Dr. Nicolae Rusu: Și domeniul de sănătate are aceeași nevoie de dezvoltare. Din punct de vedere demografic situaţia s-a schimbat în mod clar în România, dar şi în străinătate, iar cantitatea vârstnicilor care au nevoie de îngrijire a crescut, la fel şi numărul de pacienţi bolnavi a crescut. Domeniul de sănătate are o importanţă deosebită și este foarte necesar în prezent dar desigur si pe viitor. Şcoala Postliceală Sanitară Hygeia pune accent pe calitatea actului educaţional. Elevii noştri sunt foarte bine pregătiţi, atât teoretic, cât şi practic, pentru meseria de asistent medical generalist, una dintre cele mai importante şi nobile profesii. Aşadar, situaţia actuală a domeniului medical necesită personal calificat, implicit noi absolvenţi. În aceste condiţii Şcoala Hygeia este obligată moral şi profesional să şcolarizeze viitorii asistenţi medicali, într-un mod superior calitativ. Astfel, noi sperăm să contribuim în mod eficient la ridicarea calităţii domeniului medical şi implicit a nivelului de trai a cetăţeanului din România.

 

Rep.: Oferta dvs. educațională pune accent pe oferirea unui loc de muncă absolvenților în străinătate. Care este profilul cursanților, în afara celor din Sibiu aveți persoane interesate și din țară? Câți cursanți aveți în fiecare an?

Prof. Dr. N. R.: Oferta noastră educaţională cuprinde şi oportunităţi extracurriculare de a face practică în Germania la instituţii renumite, unde elevii noștri dobândesc cunoştiinţe ştiinţifice actuale în domeniul tehnicilor de nursing, elevul câştigând aceste informaţii suplimentare necesare pentru formarea sa profesională. Absolventul şcolii noastre are posibilitatea de a pleca pregătit şi instruit la instituţiile din Germania, iar cei care rămân în ţară au marele avantaj să implementeze informaţiile dobândite de ei în practică din Germania în unităţiile din România, cum ar fi azile de bătrâni, spitale şi cabinete medicale. Este just faptul ca pacienţii din România și Europa beneficiază de acest lucru. În concluzie, noi punem accent în totalitate pe pregătirea calitativă a elevului şi nu numai pe oferirea unui loc de muncă în Germania. Cursanţii şcolii vin din toată ţara la Sibiu, explicit pentru a absolvi Şcoala Postliceală Sanitară Hygeia. În fiecare an avem aproximativ 110 cursanţi.

Citeste aici tot articolul

Comments are closed.